O poveste foarte tare, pentru durii din generală!

O poveste foarte tare, pentru durii din generală!

James Patterson scrie thrillere la metru, probabil ca are un sistem foarte performant de transpunere în print a ideilor sale „criminale“. Însă același James Patterson scrie – mai rar – pentru adolescenți și o face excelent! Dacă în thrillere mai găsești clișee și ți se pare că a treia carte a lui seamănă cu prima și are și ceva dintr-a doua….ei bine, în romanele pentru puștime Patterson este de un umor dezlănțuit și are o imaginație flamboaiantă.

Maximum Ride rocks, mi-ar plăcea să o poată citi toți liceenii! Pe lângă intriga incitantă, are și niște mesaje puternice pentru tineri.

Acum tocmai a apărut Generala. Cei mai nașpa ani din viața mea (volumul 1). E plină de personaje amuzante – Miller Killeru, Leonardo Taciturnu (veți vedea abia la final ce secret teribil ascunde), profesorii de la școală, mama ușor absentă din cauza serviciului, sora nesuferită (Georgia), Trântoru (tatăl suportat cu greu) – care împart cu eroul principal Rafe Khatchadorian aventurile intra- și extrașcolare.

Cea mai mare teroare a elevilor este regulamentul școlar, plin de idei absurde. Profesorii sunt zugrăviți nu tocmai amabil, dar cred că există pe lumea asta o singură specie de elev care adoră profesorii și nu le găsește nici un cusur: tocilarul habotnic. Căci sunt și tocilari simpatici, care mai fac gafe din când în când sau acceptă să participe la activități haioase în grup. În fine, dascălii au caracterizări scurte, dar surprind esențialul. Doamna Dragon, profa de engleză, este adepta detenției pentru orice încălcare a regulamentului și favorizează elevii care fac teme suplimentare. Ida Sticker este directoarea adjunctă și controlează orice respirație din școală. Proful de sport e un tip dur, căruia nu i-a zis nimeni (fiindcă n-a avut curaj) că armata i s-a terminat de ani buni.

Evident, avem și o figură feminină la care jinduiește toată populația masculină a școlii – Jeanne Galletta – și care, culmea, pune ochii tocmai pe Rafe al nostru, dintr-a șasea.

Ce urmează e un carusel de conflicte, situații amunzante, inițiative de business ratate, desene geniale și dialoguri absurde. Vacanța încă nu s-a terminat și vă pot garanta că dacă începeți să citiți Generala, n-o lăsați din mână până la final! Deci părinții își pot asigura măcar o după-amiază liniștită :).

Back to top