Un nou roman de Radu Paraschivescu (VIDEO)

„Cu ce se alege cititorul după ce citește romanul lui Radu Paraschivescu: cu o călătorie în Roma secolului XVII, cu o coală cu reproduceri ale picturilor lui Caravaggio pe care le comentează, află ce a însemnat ființa întru moarte. E o carte scrisă într-o limbă română de vis“, a declarat Gabriel Liiceanu sâmbătă la standul Humanitas, la lansarea cărții Fluturele negru de Radu Paraschivescu.

Autorul spune că „fiecare carte se naște la capătul unui drum, iar aceasta este un roman despre viața lui Caravaggio și povestea unui oraș somptuos, chiar și în clipele de decădere“.

 

În Roma începutului de secol XVII, printre cârciumari şi marchizi, prostituate şi cardinali, cartofori şi târgoveţi, Caravaggio răstoarnă canoanele şi dă foc prejudecăţilor. Modelele lui vin din bordeluri sau închisori, prietenii îl însoţesc în taifasuri stropite cu vin şi încăierări la colţ de stradă. Pierdut în voluptatea sfidării, gata oricând să contrazică şi să contrarieze, Caravaggio e un damnat cu mâini îngereşti, un păcătos răscolit de obsesii. Iar una dintre aceste obsesii îl vizitează tot mai des, sub forma unei vietăţi nocturne pe care, într-un ritual de exorcizare, artistul vrea s-o aştearnă pe pânză. Fluturele negru nu e o cronică a nelegiuirilor, ci un roman în culori tari despre glorie şi decădere, despre patimă şi îndoială, despre vină şi iubire. Despre iubire? Fireşte, fiindcă Roma citită pe dos devine Amor.

Fluturele negru, lansare de carte cu Gabriel Liiceanu si Ioana Parvulescu

Back to top