Alecart. O formulă editorială cu atitudine

Alecart. O formulă editorială cu atitudine

Cu apariţia celui de-al 9-lea număr, revista de atitudine culturală ALECART (www.alecart.ro) întregeşte seria de evenimente importante din mediul cultural şi confirmă, încă o dată, că se poate face presă culturală de calitate, orientată spre un public care recunoaşte o recenzie onestă, un articol de opinie bine argumentat sau o anchetă consistentă. Cel mai important atuu al acestei publicaţii rămâne vârsta redactorilor ei, tineri liceeni şi studenţi (admişi la prestigioase universităţi din Europa şi SUA), vizibilă la tot pasul în lectură prin tonul dezinvolt al articolelor, prin deschiderea subiectelor spre societatea nu doar românească şi, mai ales, prin libertatea pe care şi-o asumă, deosebit de matur, în recomandările de carte, film, teatru, călătorii sau subiecte la zi din cultura română.

Dacă numărul anterior al revistei aducea în avanpremieră, pentru publicul din România, un fragment traducere din bestsellerul Jacob se hotărăşte să iubească, de Cătălin Dorian Florescu, numărul prezent al revistei a fost precedat de evenimentul de lansare a romanului în prezenţa scriitorului. Redactorii Alecart au făcut posibilă, astfel, întâlnirea scriitorului Cătălin Dorian Florescu cu publicul tânăr, în majoritate format din liceeni. În aceeaşi ordine de idei culturale, lansarea Alecart 9 a avut în avanscenă un alt eveniment cultural important, organizând lansarea romanului Toate bufniţele, alături de autorul Filip Florian şi scriitorii Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu.

Înăuntrul revistei, rubricile confirmă acelaşi profesionalism, alături de o grafică de excepţie, semnată de arhitect Izabela Pavel (autoarea copertei), artist Ilie Krasovski, pictorul Ioniţă Benea, fotograf Ioana Bîrdu (Poveşti din sertar) într-o formulă finală a revistei, semnată la fiecare număr de graphic designer Virgil Horghidan, Layds.com.

Dacă recenziile de carte, cronicile de teatru şi film măsoară pulsul celor mai noi apariţii culturale, de la autori precum Daniela Zeca Buzura, Mircea Cărtărescu, Cătălin Dorian Florescu la cele mai importante festivaluri de teatru din ţară (Festivalul Internaţional de teatru de la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru) şi la apariţii cinematografice (dosar de cronici la După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu), interviurile realizate aduc două nume importante ale literaturii de astăzi. Scriitorul Dan Lungu povesteşte, în interviul acordat, despre tânăra generaţie de astăzi, despre profilul scriitorului, despre lecturi şi romane proprii deopotrivă, în timp ce scriitorul american E.M.Williamson, câştigător al premiului PEN/Hemingway, inclus pe lista celor mai buni romancieri de către publicaţia „Los Angeles Times” atrage prin nonconformismul răspunsurilor sale. La cea de-a doua apariţie în revista ALECART, criticul american Jim Welsh aduce în discuţie spaţiul românesc din perspectiva cercetătorului pasionat, într-un articol incitant, „Dracula is Dead (So They Said), so Whither Romania?”. În acelaşi spirit degajat, occidentalizat, scrie şi Dan Croitoru, câştigătorul premiului „Cel mai bun concept de afacere din Europa” (Erasmus Entrepreneurship Awards 2012), despre competiţii, provocări şi decizii profesionale.

În aceeaşi deschidere spre aspectele sociale contemporane, revista ne propune o serie de articole de opinie despre toleranţă, mituri politice, sisteme educaţionale europene şi americane ca alternative, răspunsuri şi puncte de vedere în dezbaterea sistemului românesc de educaţie. Între două spaţii şi culturi se situează şi un articol care ridică multe semne de întrebare despre emigraţie şi, mai exact, despre efectele sociale sau lingvistice asupra copiilor plecaţi sau născuţi departe de teritoriul natal.

Rubrica Itinerarii aduce în imagini şi poveşti câteva destinaţii exotice, Brazilia, Japonia, Tunisia, scrise nu doar din perspectiva turistului, ci a călătorului care se vede nevoit să se integreze în sisteme sociale complet diferite şi în culturi ale căror tradiţii interoghează, fascinează, te marginalizează sau îţi anulează individualitatea. O experienţă de voluntariat impresionantă în deşertul Chalbi, în Kenya, este relatată în revistă prin aducerea unei alte perspective asupra lumii industrializate de astăzi în comparaţie cu cea aproape arhaică, modestă, săracă, dar bogată în poveşti a Kenyei.

Dacă adăugăm şi creaţiile literare ale celor mai premiaţi tineri poeţi sau prozatori români,  putem spune că şi Numărul 9 al revistei Alecart a bifat o apariţie editorială consistentă şi că a confirmat, şi de data aceasta, politica redactorilor săi, Noi nu ne subestimăm cititorii!

Back to top