Două calupuri a câte zece titluri care mi-au plăcut – și parcă îmi pare rău că sunt doar două, aș putea să vă povestesc despre cărți la nesfîrșit.
De unde vine universul? Ce a fost înaintea lui? Ce ne va aduce viitorul? Cine suntem noi? Care e calea de urmat? Întrebări perene care așteaptă răspunsuri de mii de ani. Întrebări la care există mai multe variante de răspuns în funcție de domeniul în care apar. Un creaționist ne-ar explica pe îndelete stadiile evoluției, un lider religios ne-ar povesti geneza, un filosof ne-ar trece prin teoriile tuturor școlilor de gândire...etc.
Dacă n-ați citit până acum nimic de Jonathan Coe înseamnă că habar n-aveți de umorul literar britanic, de replici hâtre, de personaje imposibil de adevărate și de scene dureros de amuzante.
Kilipirimul de anul acesta propune cititorilor, în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie, o serie de evenimente dedicate atât copiilor, adolescenţilor, cât şi cititorilor cu experienţă, toate aflate sub motto-ul Vintage - Oldies, but Goldies. Acolo vă invit pe 2 noiembrie, de la ora 18.00, la o discuție interesantă despre vremurile trecute și despre ce păstrăm sau ce împrumutăm din bunele obiceiuri ale bunicilor.
Petra Iuliana Pintelei este genul de femeie tânără care simte că poate să facă orice îşi doreşte. Dacă se străduieşte, pentru asta. Studentă la Universitatea Europei de Sud-Est Lumina şi intern PR la o agenţie de publicitate din Bucureşti, Petra este o vorbitoare excelentă de limba engleză şi spaniolă, iar în prezent studiază finlandeza, portugheza şi rusa. Mai mult, are şi un articol de lege împotriva discriminării nevăzătorilor, ce îi poartă numele, adoptat de Parlamentul European, iar vocea sa extraordinară a ajutat-o să treacă de preselecţiile X Factor, de anul acesta. Este singurul copil al familiei, însă are mulţi fraţi spirituali, după cum îi place ei să spună.
Zece cărţi, câte o frază? E prea mare şi prea sălbatică pasărea asta ca să stea în colivie. Dar astăzi lista mea arată aşa.
Până la vârsta de 17 ani, Roxana Radu (23 ani, nevăzătoare) a fost o fată obişnuită, preocupată de şcoală şi animată de o dorinţă arzătoare de a studia actoria şi dansul. Destinul, însă, a avut alte planuri cu Roxana, un vaccin antigripal având să-i schimbe traseul vieţii pentru totdeauna. În doar două săptămâni de la administrarea vaccinului, adolescenta din Piteşti şi unicul copil al familiei Radu, şi-a pierdut vederea. Complet şi fără şanse de vindecare.
Romanul Fericiţi cei fericiţi de Yasmina Reza ar fi fost un bun manual de folosire a umorului pe post de bisturiu în cuplurile roase de frustrări, pentru care disputele iscate dintr-un fleac sunt considerate începutul ameninţător al unei maladii fără leac. Totuşi, nu umorul este cel care aduce o gură de aer într-o atmosferă sufocantă, folosit pentru a distrage atenţia de la urmările acţiunilor, ci mai degrabă o variantă incisivă, apropiată de sarcasmul care taie până ajunge la miezul problemelor acunse printr-o nonşalanţă prost mimată.
La miezul nopții se dă startul primului eveniment nocturn de shopping devorator pe elefant.ro! Așadar, dacă ți-ai dorit până acum anumite titluri și prețurile ți s-au părut prea mari, ai șansa să îți cumperi ce dorești cu o reducere …
Păsările galbene de Kevin Powers este o carte pentru suflete puternice. O carte care poate convinge pe oricine că războaiele sunt inutile și nu vor avea vreodată o justificare acceptabilă.
Mr. Loverman, de Bernardine Evaristo: un roman despre viața de familie a stimabilului septuagenar Barrington Jedidiah Walker, Esq., căsătorit de jumătate de secol cu impetuoasa Carmel, cu care are două fiice, Donna și Maxine. Ingredientul surpriză este spilcuitul Morris Courtney de la Roux, cu care Barry se iubește fără întreruperi și pe unde apucă de vreo șase decenii.
Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest va prilejui publicului timișorean nu doar întîlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.