Săptămîna viitoare debutează cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB), eveniment care așază față în față nu mai puțin de zece nume importante ale literaturii universale contemporane (scriitori din Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, …
Aceasta este o prezentare subiectivă, căci autorul și subiectul se cunosc, dar trebuie să vă spun despre anaBASis. Îmi place cum scrie BAS - Bogdan-Alexandru Stănescu poezie, eseu, cronică literară și îmi place cu câtă meticulozitate compune colecția Biblioteca Polirom. Poeziile lui sunt pentru mine povești, cronicile literare sunt recomandări, iar eseurile mă fac să mă gândesc mereu ce bine ar fi să aibă mai mult timp pentru scris.
Vineri, 21 noiembrie, începând cu ora 14:30, în ceainăria de la Tărgul de Carte Gaudeamus are loc a doua dezbatere pro/contra între scriitori și elevi din seria de conferințe civice „Despre buna folosință a lecturii. Tema evenimentului este „Ar trebui să ne întoarcem la cunoașterea istoriei prin lectură? și îi pune față-n față pe Magdalena Mărculescu - director editorial Grupul editorial Trei alături de Carmen Pălimariu - elevă la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr și, de cealaltă parte a argumentelor, Florin Iaru - scriitor și Sonia Maria Pavel - elevă la Colegiul Național Sfântul Sava.
Nu credeam s-ajung să nu mă mai satur de o carte mică. Dar mare! Scrisă cu vorbe care pot fi ale oricui, dar înșirate perfect doar de John Williams. E Stoner, (ed. Polirom) un roman care pare banal, dar e uriaș; povestea pare fără sare și piper, dar îți dai seama că are toate mirodeniile lumii și creierul și sufletul tău le gustă pe rând.
Frumoasele ruine (ed. Polirom) este o incursiune plină de surprize în culisele fabricii de vise a filmului hollywoodian, mustind de intrigi perfide, aventuri amoroase şi invidii mocnite. Povestea începe în 1962, în peisajul idilic de pe ţărmurile stîncoase ale Mării Ligurice, cu întîlnirea dintre efemera starletă Dee Moray şi italianul Pasquale Tursi, un tînăr proprietar de pensiune.
Ne aflăm în plină desfășurare a Concursul de debut literar „Incubatorul de condeie (IDC), în ultima săptămână în care se mai pot face înscrieri. Așteaptăm manuscrise voastre, fie că-s vechi și uitate ori noi și proaspete. Sesiunea de înscriere a ediției a V-a se va termina în 23 Nov. 2014, conform Regulamentului.
Humanitas vă dă întâlnire la Gaudeamus 2014 începând de miercuri, 19 noiembrie, până duminică, 23 noiembrie, cu cele mai frumoase cărți ale toamnei 2014 și cei mai îndrăgiți autori.
Andrew Nicoll, autorul romanelor Dacă citeşti asta înseamnă că am murit și A fost odată ca niciodată, vine pentru prima dată în România în perioada 20-22 noiembrie. Pe parcursul vizitei sale, autorul va participa la întâlniri cu cititorii, bloggerii și presa, în cadrul unui program organizat de Editura ALLFA, parte a Editurilor ALL. Va susține o sesiune de autografe sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 13.00.
Scriitorul francez Patrick Modiano, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură 2014, va intra în curînd în portofoliul Editurii Polirom. Două dintre romanele sale, Bulevardele de centură și Călătorie de nuntă, vor fi publicate în colecția Biblioteca Polirom, coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu, dar și în ediție digitală. Nu ratați la Gaudeamus 2014 standul Polirom-Cartea Românească dacă vreți să aflați mai multe detalii despre acest autor și romanele sale.
Cine a zis că viaţa unui bibliofil anticar trebuie să fie ternă, singuratică, de şoricel pedant, uitat în spatele rafturilor cu hârtii îngălbenite şi mirosind a mucegai, îşi va da palme că nu a păşit încă într-o prăvălioară ticsită de cărţi vechi, pe o străduţă lăturalnică dintr-un oraş istoric. S-ar putea să dea de surpriza vieţii lui, care să-l includă, mai târziu, într-o specie aparte a dependenţilor.
Fetița care se juca de-a Dumnezeu este un roman surprinzător, emoţionant şi plin de umor care explorează, prin ochii inocenţi ai Rădiţei şi cei ai mamei sale, un fenomen ce a marcat profund România postcomunistă: emigraţia temporară. Vă veți putea întâlni cu Dan Lungu la Gaudeamus 2014, sâmbătă, 22 noiembrie, la standul editurilor Polirom și Cartea Românească, unde va lansa acest volum la ora 13.00, alături de Carmen Muşat, Monica Joiţa, Daniel Cristea-Enache.
Pentru cea de-a 21-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de învăţătură, Grupul Editorial Trei a pregătit cititorilor săi o nouă colecţie – Educaţie şi formare, titluri interesante în colecţiile de psihologie — Arta de a citi gândurile de Henrik Fexeus, Analiza viselor de C.G. Jung, În căutarea sinelui de Vasile Dem. Zamfirescu —, prima experienţă multimedia integrată carte-joc, Endgame – Jocul final. Convocarea, o minunată poveste de Crăciun pentru copii, În căutarea Sufletului Crăciunului, şi lansarea, în prezenţa autoarei, a romanului recompensat cu Premiul Femina 2009, Nimeni de Gwenaëlle Aubry.